Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Kako da vaše bebe spavaju “kao bebe”

b_250_200_16777215_00_images_kritinankweb.jpgOdmah na startu valja reći da je spavanje problem koji pogađa sve roditelje, a naročito roditelje blizanaca. Prvih par godina života Vaše dece bićete neispavani i umorni i naviknite se na tu činjenicu. Međutim, moguće je uvesti spavanje u red. Da krenemo od početka:
Kada se beba rodi, u prvih mesec dana, spava i do 22 časa. U prilogu sledi tabela proseka i raspona spavanja dece od rođenja do 12 meseci:

Uzrast (meseci) Prosek (sati)  Raspon (sati)
0-1 161/2 10-22
1-4 151/2 10-20
5-8 141/2 9-20
8-12 131/2 9-18


Vaša deca mogu spavati manje ili više od proseka. Neka deca su aktivnija, pa će spavati manje… Vrlo lako se može desiti da Vaši blizanci nemaju isti ritam spavanja (jedno dete spava više, drugo manje). U prvim danima života bebe će se buditi samo kad su gladne… Međutim, ako Vam se ne dopada rtitam spavanja Vaše dece, to ne znači da ne možete ništa da uradite po tom pitanju. Naime, iako Vaše bebe spavaju 15 – 16 sati dnevno, Vi ćete se osećati umorno, jer one neće spavati odjednom 15 – 16 sati, već će imati cikluse buđenja i spavanja. A pored brige o dvoje dece, Vi imate i drugih obaveza. Zato bi trebalo naučiti Vaše bebe da same spavaju. Kako?


U prvim mesecima života nije preporučljivo ostavljati decu samu da se uspavaju uz plač. Bebe u tom periodu plaču, jer imaju neku potrebu: gladne su, trebalo bi ih presvući ili im nije dobro (grčevi, infekcija uha…). Možete probati sa rutinama, kojih ćete se pridržavati, kako bi Vaše bebe stekle naviku kada sledi spavanje. Nije loše da ih okupate, nahranite, malo pomazite, nešto otpevate i stavite na spavanje. Mesec dana će Vam biti teško, ali kada prođe period adaptacije (koji zavisi od deteta do deteta), one će se navići. Dok su male, budiće se noću da bi jele. Ali, kako vreme prolazi, počeće da spavaju i tokom cele noći. Postoji i metoda koja kaže da pustite decu da plaču, dok se sami ne uspavaju. Ova metoda ne podrazumeva da ostavite decu samu u sobi (kako se najčešće misli), već da budete pored njih, pričate im, ali da ih nikako ne uzimate u ruke. Inače, ova metoda se preporučuje od 6-og meseca, pa na gore. Međutim, ova metoda većinu roditelja frustira… Nije rešenje da se kidate dok Vaše bebe plaču… U svakom slučaju, kasnije dok rastu, i njihovo spavanje se reguliše.


 Vaše bebe će ući u ritam redovnog spavanja malo pre 6-og meseca. Imaće dremku pre podne, dremku popodne i trebalo bi da spavaju tokom noći. Ne radujte se prerano – ovaj divni ritam će trajati do 7-og ili 8-og meseca. Kada se ovaj period završi, nastupa novi period buđenja noću. Zašto? Ne brinite, sa Vašim bebama je sve u redu. Međutim, one u ovom periodu počinju da puze. Svesne su da mogu da stignu od tačke A do tačke B i one to imaju želju za usavršavanjem nove veštine. Prosto nemaju vremena da spavaju, jer treba istražiti svet oko sebe. Dobra taktitka za prevazilaženje ovog perioda je da dođete u sobu kada se beba/bebe probude i da budete kraj njih. One će se, verovatno,  premestiti sa jednog na drugo mesto u krevecu. Ne nasedajte na trikove beba: one sada počinju da manipulišu Vama. Ako počnete da ih ljuškate ili mazite tokom noćnog buđenja, one će prihvatiti taj obrazac. Kada shvate da ih nećete ljuljati, pevati im i nosati ih, vratiće se uobičajenom ponašanju i nastaviti da spavaju tokom noći.


Naredni period noćnog buđenja nastupa u 10-om mesecu. Sada Vaše bebe mogu da se usprave u krevecu. Primetićete da kada se usprave u krevecu, ne mogu da se vrate u ležeći položaj. Vrlo je važno da budete smireni kada se jedna ili obe Vaše bebe noću probude i kada ih zateknete da stoje. Nemojte ih pitati da li su ružno sanjale, da li su gladne, jesu li uplašene… Nežno im pričajte i pokažite kako da se spuste u ležeći položaj ponovo. Posle 4 – 5 dana bebe će naučiti da same legnu kada se noću probude.


Naredni period noćnog buđenja nastupa u punoj prvoj godini života Vaših beba. Vaše bebe su sada sposobne za mnoge stvari (neke već hodaju, neke će uskoro prohodati…) i dan im je pun utisaka. Sve se to može odraziti na noćno spavanje. Takođe, biće sve teže ispratiti uspostavljene rutine pred spavanje, jer će se bebe truditi da što kasnije zaspe. Mnoge bebe u ovom periodu prestaju sa dremkom pre podne, a zadržavaju samo onu popodne. Jedino što možete da uradite jeste da se držite i insistirate na rutini. Kada je vreme za spavanje uveče – stavite ih u krevet. Ograničite broj odlazaka bebama kada Vas uveče zovu pre nego što zaspe. Budite nežnni prema njima kada se noću probude. Ovo je period kada će ih smiriti maženje po leđima. Sada se Vaše bebe bude zbog dnevnih utisaka.


Nije loše da u ovom periodu probate sledeće, kako bih otpremili u krevet:
•    Budite konzistentni – odredite vreme za odlazak u krevet i pridržavajte ga se
•    Upozorite decu – dajte im do znanja da je kraj uzbudljivom danu
•    Dajte im da nešto pregrizu – hrana bogata ugljenim hidratima i mlečnim proteinima će im pomoći da lakše zaspe i spavaju tokom noći. Nemojte preterivati u količini.
•    Topla kupka – pomaže da se Vaše bebe opuste i lakše zaspe
•    Pidžame – oblačite ih u udobne pidžamice. To je još jedan znak da je vreme za spavanje.
•    Priča za laku noć – kada legnu u krevece, pročitajte im priču za laku noć. Tako će se družiti još malo sa Vama, a poznati i voljeni glas će ih umiriti i pomoći im da lakše zaspe.
•    Mekana lutka – plišani medvedić ili neka druga mekana lutka će pomoći Vašim bebama da spavaju mirno, jer im ulivaju osećaj sigurnosti.
•    Poželite im laku noć – nemojte se vraćati odmah čim Vas pozovu. Budite sigurni da će Vas zvati par minuta…

Kada jednom napravite rutinu – ne odustajte od nje. Kakva će rutina biti – Vi najbolje znate, jer najbolje poznajete sopstvenu decu. Ono što Vam možemo savetovati jeste da se trudite da na spavanja idu zajedno, jer će Vama tako biti lakše… U početku može izgledati komplikovano, ali kada se naviknu, biće lepo i njima, a i Vama.

Izvor

http://www.234.co.rs/problemi-sa-spavanjem-i-kako-ih-resiti/

Share
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije