Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Identično različite


b_250_200_16777215_00_images_556728_418824384855887_1794754607_n.jpgPre 23 godine Tanja i Sanja poduplale su brojno stanje u porodici Savić, unevši u dom radost i sreću. Danas, one su odgovorne i ambiciozne mlade žene koje se školuju i žive u inostranstvu. Tanja je nakon završene fizičke hemije produžila školovanje u Francuskoj, na Univerzitetu u Lilu, dok je Sanja usavršavanje zaštite životne sredine nastavila  u Italiji na MilanskomUniverzitetu. Iako su razdvojene hiljadama kilometara veza među njima je neraskidiva. Ujedno identične i potpuno različite Sanja i Tanja nam otkrivaju kako je to biti deo tim kom pripadaš i pre svoj rođenja:

Kako je to biti deo blizanačkog para?

T: Nekad veoma  zgodno i pozitivno, a nekad veoma iritantno.

S: Vrlo je zanimljivo, jer to nije toliko učestalo i onda su većinom oduševljeni kada vide ili čuju da imam sestru bliznakinju. Takodje, među nama postoji neka veza koja nam omogućava da se razumemo vrlo, vrlo dobro. Dovoljan je samo jedan pogled i ja razumem sve! Šta hoće da mi kaže, kako se oseća u tom trenutku i na koga misli. Desi se često da imamo istu misao i istu reakciju ili da kazemo istu reč u isto vreme. Kada smo razdvojene, roditelji nam često kazu da smo nešto uradile ili rekle kao ona druga koja trenutno nije tu. 

Kako bi opisala svoju sestru?

T: U isto vreme identičnom i apsolutno različitom od mene.

S:  Ona je, kako godine idu, sve različitija od mene, ali to je donekle i normalno, jer se svaka razvijala u drugom okruzenju od početka fakulteta, pa je normalno da su se promenili odredjeni prioriteti i stavovi u životu. Ali opet, iako su se promenili nacini života, opet kažem, uslovljeni drugačijom sredinom, mi i dalje imamo neku istu osnovu, koja se ne menja. To je naša ličnost, koja je identicna. 

Po čemu ste slicne odnodno različite?

T: Slične smo po načinu razmišljanja, a različite po interesovanjima i ciljevima.

S: Razlika između mene i nje jeste što je ona starija 2 minuta od mene, samim tim to uslovljava da je ona ozbiljnija i ne voli puno da se zabavlja. To je za nju gubljenje vremena. Više voli da posvećuje vreme svom učenju, dok sam ja skroz drugačija po tom pitanju od nje. Uvek se smejem i naravno izvršavam i ja svoje obaveze vezano za fakultet, ali volim isto toliko i da uživam i da se provodim.  A iste smo po tome što smo  jako tvrdoglave, uporne, nepopravljivi perfekcionisti i nikada ne odustajemo dok ne dobijemo ono što želimo. I da ne zaboravim, jako smo organizovane.

Da li si nekada "zloupotrebila" to što ličite ti i sestra?

b_250_200_16777215_00_images_tis.jpgT: Sestrina ideja :D Odgovaranje u školi, uzimanje slika za identifikaciju i razne dokumente , kao npr. i za ovaj master :)

S:  Da naravno, posebno u školi :) Takodje i za odredjene dokumente, naravno one manje važne, jer su slike skoro identicne i to niko i da hoce ne može da primeti. Ukoliko neki blizanci dosta lice, to mogu da iskoriste na mnoge načine u školi ukoliko idu u istu. Ostatak neću otkrivati, ali uvek treba eksperimantisati.

Da li ste za to da se blizanci oblače isto?

T: Ne, ipak su i blizanci individue za sebe i ne treba im to oduzimati i izazivati razlog za svadju.

S: Nisam za to, jer iz mog iskustva to je jako loše. Dok smo bile male, imale smo par  identicnih stvari, i stalno smo se svađale koje je čije. Npr. ukoliko sam ja svoje pantalone uprljala, ja ću reći da su one druge, čiste moje i samim tim početi da lažem, a ona će govoriti istinu da su te čiste njene. Mama u čitavoj priči neće imati pojma koja je u pravu i tu nastaje haos. Ukoliko mama pogreši s procenom, ona koja je slagala će to uraditi i drugi put, jer je videla da to funkcioniše, a druga će biti nesrećna zbog nepravde i naravno počeće svađa. Mislim da treba postojati, eventualno 1, 2 para iste odeće, čisto da bude zanimljivo kada izadjete u šetnju, ali toplo preporučujem da se u tom slučaju, obeleži na svakom delu flomasterom, koji je čiji, i onda nema mesta raspravi.

Posto vas razdvaja priličan broj kilometara, da li vam to predstavlja problem?

T: Ne, šta više,  u mnogo smo boljim odnosima sada.

S: Pa čak naprotiv, nikada se nismo bolje slagale. To je nekako unapredilo naš odnos! Veoma se  podržavamo i brinemo da li je druga dobro. Mislim da nas je to učinilo mnogo zrelijim. Nemamo problem kao neke braće i sestre, da ne možemo da živim ukoliko se ne čujem svaki dan. Mi se čujemo po potrebi i to stvarno varira od dana do dana, ali smo uvek u toku šta se dešava i uvek znamo kada je druga loše. Uveek ću prvo nju nazvati kada mi  se desi nešto, lepo ili ruzno, a ponajviše smešno da se smejemo zajedno. 

Da li biste volele da imate blizance?

T: Ne! Da se ceo život trudim da se identično ophodim prema njima i u isto vreme zadovoljim njihove želje i potrebe, ne želim!

S: Da, volela bih! Pošto imam filozofsko mišljenje da sam baš ja osoba koja će ih najbolje vaspitati, jer znam kako funkcioniše mozak blizanaca, a takođe sam videla dobre i loše stvari koje su po mom mišljenju pravili moji roditelji.

U čemu, po vama, roditelji blizanaca najviše greše?

T: Što ne dozvoljavaju deci da se razdvajaju (nezavisno žive) već da uvek moraju da budu i idu zajedno.

S: Greše u tome što nesvesno mogu praviti razliku između blizanaca, a to blizanci ne praštaju lako. To im predstavlja nož u leđa, jer su oni od rođenja isti, dakle počeli su sa istog nivoa, i očekuju da će tako biti kroz život sve dok ne stignu do osnivanja svoje svoje porodice. Dakle, ukoliko se jednom blizancu da bombona, mora se i drugom dati i to ISTA, nikako drugačija, jer će onda početi prepirka kako je ona druga bombona bolja. Za poklone uvek treba kupovati iste stvari, da se ne bi pravila nepotrebna ljubomora, jer uvek jedan poklon, ukoliko nije isti, mora biti bolji od drugog. Savet: ne treba nikada blizance staviti u isti sport! Po mom misljenju, oni imaju jako razvijen takmičarski duh i tu može vrlo lako doći do ljubomore. Ukoliko je jedna bolja od druge, roditelji će je hvaliti a drugoj, ukoliko nemaju zašto, nece uputiti reči hvale. Tako da tu vlo brzo dolazi do ljubomore i uvek će se neka osećati loše i u senci one bolje i to jako loše utičati na dete.

Na čemu biste zahvalile svojim roditeljima?

T: Što su uspeli veoma pristojno da nas vaspitaju i nauče stvarima koje većina naših vršnjaka ne zna.

S: Pa najviše na tome što kroz ceo život nismo ni jednog trenutka bile ljubomorne na onu drugu, i za svaki naš uspeh, druga je bila srećna i nikada ljubomorna što je mozda ta druga bolja od nje u nečemu. Takodje, što su nas naučili da treba uvek da budemo odgovorne i tačne i naravno da imamo jasne ciljeve u životu.

Da li je bilo trenutaka kada ti nije bilo drago što si bliznakinja?

T: U principu, ne.

S: Nije…

 

Autor: Tamara Dragić

 

 

 

Share
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije