Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Bliznakinje Bećković


I osećam - 
"ja" za mene je malo. 
Neko se otima iz utrobe moje. 
Halo! Ko je? 
Mama? 
vašeg sina nešto divno boli! 
Mama! 
Zapaljeno mu je i srece i vene. 
Recite sestrama, Ljudmili i Olji, 
on nema kuda da se dene. 

                                                                                                                             Odlomak iz poeme “Oblak u pantalonama” Vladimir Majkovski

 

Upravo ovi stihovi poeme “Oblak u pantalonama” Vladimira Majakovskog, naveli su Matiju Bećkovića da svojim ćerkma da imena Ljudmila i Olja.  U to vreme nije bilo ultrazvuka, tako da je određivanje pola deteta bilo čisto nagađanje. U slučaju porodice Bećković iznenađenje nije predstavljao pol, već brojno! Tek na porođaju, srećni roditelji saznali su da će život da im čine lepšim dve ćerke.

Poznatija široj javnosti svakako je Olja Bećković. Srpska glumica, novinar i televizijski voditelj, ćerka pisca Matije Bećkovića i Vere Pavladoljske. Od svega toga, nama najzanimljivija činjenica jeste da je ona 5 minuta mlađa Ljudmilina sestra, bliznakinja!

 b_250_200_16777215_00_images_LjO-1.jpgO tome kako je to biti deo blizanačkog para, Olja kaže:

Mislim da nema dragocenijeg  iskustva u životu, nego naći svog para. Privilegija blizanaca je što ne moraš da tražiš svoj drugi deo. Naša vezanost je, mislim, jednaka prirodnoj vezanosti sestara. Zanimljivo je da i među nama, zauvek postoji podela mlađeg i starijeg, bez obzira na minute koji su presudili.

 Da li su se roditelji trudili da vas oblače isto i šta vi mislite o tome?

O tome mislim isto što i naša mama. Najozbiljniji sporovi s mnogobrojnom rodbinom su bili na temu užasa koji mama nije krila pred suočenjem s poklonima, u vidu dve iste haljinice, ili četiri iste cipelice. 

Mada obe imaju umetničkih sklonosti uzevši u obzir da je Ljudmila profesor muzike, dok je Olja diplomirala glumu, njih dve su potpuno različite. Većina blizanaca čak teži ka tome da bude drugačija od svog “para”, a Olja kaže da je kod nje bilo mogo više truda u obrnutom smeru:

Želela sam da budem sličnija Ljudmili, smirenija, darovitija, prirodnija.

Fizički smo sasvim različite, toliko da u mladosti nije bilo uverljivo ni da smo sestre. Nekim čudom, s godinama sve više ličimo. Ljudi se manje zaprepašćuju kad čuju da smo bliznakinje. Različite smo, koliko se razlikuju leva i desna ruka - ja sam levoruka. Ljudmila je daroviti umetnik, stvaralac,u svakom smislu. Ja sam tumač stvaralaštva. Ona vidi, šta ja ne vidim, ja razumem ono sto ona ne razume. Idealan par.

 

Postoji nekoliko predrasuda u vezi sa blizancima, da li ste nailazili na neku?b_250_200_16777215_00_images_DSCN2652.JPG

O predrasudi da je jedan blizanac dobar, a drugi loš, na žalost, znam dosta! Veoma je opasna, a najpogubnija kad je sprovode učitelji i nastavnici.Sigurna sam da bi bilo važno da školski psiholozi i pedagozi ubeleže u svoje prioritete odbranu blizanaca od te vrste maltretiranja. 

Koje su po vama greške roditelja blizanaca?    

Zahvaljujem se nasim roditeljima sto ne znam odgovor na ovo pitanje.

 

                                                                                                                                                                                                                            Tamara Dragić

Share
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije