Newsletter

Da bi ste bili obavešteni o najnovijim aktivnostima Udruženja molimo Vas da se prijavite na našu mailing listu

Blizanačka trudnoća i rizik od prevremenog porođaja

Očekujete blizance?

Kada ste saznali da je vaša trudnoća blizanačka, preplavio vas je osećaj oduševljenja, ili straha, ili čudna mešavina oba ova osećaja? Ništa neobično, verujte, većina roditelja se isto tako oseća kada čuje ovu vest. Ona je divna, naročito za one parove koji su se borili sa problemom neplodnosti, ali istovremeno otvara mnoga pitanja - kako ćemo se izboriti, hoćemo li se snaći... Tek poneko se tada seti da razmišlja i o tome da se gotovo svaka blizanačka trudnoća smatra rizičnom, da u ovoj situaciji treba biti obazriviji nego inače, da se gotovo polovina blizanaca rodi pre vremena. Nije nam namera da vas ovim tekstom zastrašimo ali da - jeste nam namera da vas navedemo da budete pažljivi, da se obavestite o prevremenom porodjaju kako biste znali da ga prepoznate i, ako je moguće, sprečite.

 


Prevremeni porodjaj - uzroci, simptomi i prevencija
Prevremeni porodjaj je stanje kada materica počne da se grči (kontrakcije), pa se zbog toga cerviks (grlić materice) skraćuje i otvara, a sve se to dešava pre nego što je očekivano i normalno, tako da se vaše bebe mogu roditi pre predvidjenog termina. Budući da ,,normalna,, trudnoća traje 40 gestacijskih nedelja, prevremenim se smatra svaki porodjaj do koga dodje pre 37. gestacijske nedelje. Što se bebe ranije rode, veća je verovatnoća da će imati problema sa disanjem, hranjenjem, održavanjem telesne temperature i niz drugih mogućih poteškoća. Zato je poželjno održati trudnoću do 37. nedelje gestacije ili duže, kada god je to moguće, kako bi se umanjile moguće posledice prevremenog porodjaja.

Uzroci prevremenog porodjaja
Do prevremenog porodjaja može doći iz mnogo razloga, a u čak 30% slučajeva uzrok ostaje neotkriven i nepoznat.
Najkraće, faktori rizika za prevremeni porodjaj mogli bi se klasifikovati na sledeći način:
1. Faktori rizika koji se odnose na majku:

→ jedan ili više prethodnih spontanih pobačaja ili prevremenih porodjaja
→ prethodno radjanje četvoro ili više dece
→ visok nivo stresa (u vezi sa privatnim ili poslovnim životom, psihološki ili emotivni, kao i psihosomatski problemi, neadekvatni socijalni i finansijski uslovi)
→ starost ispod 18 ili iznad 34 godine
→ prethodno lečenje steriliteta
→ kratak razmak izmedju dve trudnoće (kraće od godinu dana)
→ infekcije (najčešče vaginalne i urinarne infekcije, ali i sve druge)
→ pušenje, konzumiranje alkohola i upotreba narkotika
→ ozbiljna oboljenja majke, kada bi nastavak trudnoće ugrozio njeno zdravlje i život.

2. Faktori koji se odnose na matericu:

→ abnormalnosti materice ili grlića materice (na pr. veliki miom ili veći broj mioma)
→ vaginalno krvarenje
→ previše amnionske tečnosti
→ dva ili više abortusa

3. Faktori koji se odnose na fetus:

→ ozbiljna insuficijencija placente ili ozbiljno oboljenje ploda
→ stres fetusa (na pr. hronični nedostatak kiseonika)
→ višestruka trudnoća.

Simptomi prevremenog porodjaja

Bez obzira šta je uzrokovalo da porodjaj počne pre vremena, veoma je dragoceno da trudnica prepozna njegov početak. Sledeći znaci su povezani sa početkom porodjaja:

→ Kontrakcije materice - stezanje i opuštanje mišića materice. (Ukoliko stisnete i otpustite mišiće jedne ruke i to opipate drugom rukom osetićete kako se mišić steže i opušta. Upravo taj osećaj ima vaš stomak tokom kontrakcija.)
Kontrakcije su normalne u trudnoći i, kako vreme odmiče, postaju sve češće. Verovatno ste ih i sami osetili nekoliko puta na dan, naročito kada promenite položaj tela. Ono na šta, medjutim, treba obratiti pažnju su redovne, sve učestalije kontrakcije. One mogu biti i bezbolne, pa nemojte pomisliti da ako nema bola nema ni kontrakcija. Kada ih osetite, zabeležite u koje vreme ste osetili svaku od njih. Ukoliko su ta vremena ritmična - na svakih 10 minuta, pa na svakih 9 minuta i td. - moguće je da je reč o početku prevremenog porodjaja.

→ Tup bol u donjem delu ledja - ovaj bol može biti periodičan ili konstantan.

→ Grčevi poput onih koje osećate kada imate menstruaciju - ovi grčevi se osećaju u donjem stomaku, baš iznad pubične kosti. Modu biti povremeni ili konstantni.

→ Osećaj pritiska u donjem stomaku ili ledjima - možda ćete imati osećaj težine u karlici, obično po ritmičnom modelu.

→ Neprekidni bolovi u stomaku, ledjima ili butinama.

→ Pojačan ili promenjen vaginalni iscedak - mogao bi biti gušći, vodenastiji ili sukrvičast.

→ Isticanje tečnosti iz vagine - ova tečnost je vodenasta i mogli biste pomisliti da je urin.

→ Grčevi u crevima, slabo varenje ili proliv.

Početak prevremenog porodjaja je često jedva primetan. Mnoge žene koje su se porodile pre vremena nisu obratile pažnju na upozoravajuće znake koji su trajali po čitav dan pa i duže, jer nisu osetile ozbiljnu bol. Zato je važno da, ako primetite makar i samo jedan od ovih znakova, treba da se obratite lekaru, bez obzira što niste primetili nešto što mislite da su kontrakcije. VI ste ta koja najbolje poznaje svoje telo, zato ga pažljivo osluškujte jer to nekada može biti od suštinske važnosti za zdravlje vaših beba.

Logično je da sada postavite pitanje - kako da prepoznam da se zaista radi o kontrakcijama i kako da ih pratim?

Lezite i postavite ruke tako da vrhovima prstiju dodirujete svoj stomak. Kontrakcije obično kreću od vrha materice i osetićete ih kao blagu tenziju ili zatezanje. Možda ćete čak i videti kako vam se stomak malčice podiže, a zatim spušta, kako se materica opušta. Ako primetite da se ovo dešava, počnite da zapisujete vreme svaki put kada se dogodi, kako biste videli koliko svaka kontrakcija traje i koliko su česte. Kada naučite da prepoznate kontrakcije, posmatrajte sebe najmanje nekoliko puta dnevno po pola sata a potom obavestite svog lekara o onome što ste primetili.

Ukoliko u periodu od pola sata imate tri ili više kontrakcija nemojte paničiti već uradite sledeće:

▫ Lezite
▫ Postavite se na bok, koristeći jastuk da podržite ledja
▫ Nastavite da pratite kontrakcije
▫ Popijte veliku čašu vode jer dehidracija može izazvati kontrakcije
▫ Ne čekajte duže od sat vremena - ako se kontrakcije za to vreme nisu usporile ili prestale, moguće je da ćete morati da budete primljeni u bolnicu.

OBAVEZNO SE ODMAH JAVITE LEKARU ukoliko primetite bilo šta od ovoga:

→ osećate kontrakcije na svakih desetak minuta u trajanju od sat vremena, čak i dok se odmarate
→ krvarite
→ iz vaše vagine izlazi tečnost
→ vaginalni iscedak je izmenjen
→ osećate bolove.

Prevencija prevremenog porodjaja

Ukoliko ste zabrinuti zbog mogućnosti da dodje do prevremenog porodjaja ili ste već pod posebnim nadzorom - a većina blizanačkih trudnoća se posebno prati - evo nekoliko mera koje možete preduzeti kako biste, koliko god je moguće, sprečili ili odložili prevremeni porodjaj:

→ povećajte vreme dnevnog odmora - svakoga dana, najmanje dva puta dnevno, naterajte sebe da se odmorite ležeći. Ležanje na boku je korisno i preporučljivo kako bi vaša materica bila opuštena. Takodje možete blago da odignete kukove, kako biste smanjili pritisak na cerviks.
→ smanjite ili potpuno prekinite naporne aktivnosti - bez trčanja, penjanja i silaženja niz stepenice.
→ ne podižite teške stvari - namirnice iz kupovine, korpe za veš, a ni malu decu.
→ ne obavljajte teške kućne poslove - ne pomerajte nameštaj, ne perite podove, čak i kada imate jaku potrebu da sredite kuću pred porodjaj.
→ promenite radne obaveze - možda ćete morati da smanjite broj radnih sati ili da, ako je moguće, prestanete da radite ranije i odete na trudničko bolovanje.
→ smanjite ili prekinite svoje seksualne aktivnosti - u zavisnosti od svog zdravstvenog stanja, porazgovarajte sa ginekologom da li su vam seksualne aktivnosti uopšte dozvoljene.
→ ne obavljajte pripremu grudi za dojenje - masažu grudi i ostale pripreme za dojenje nemojte izvoditi sve do 37. nedelje gestacije, jer stimulacija grudi izaziva kontrakcije.
→ pažljivo na časovima i vežbama za trudnice - ukoliko odlazite na časove i vežbe za trudnice, preporučuje se da ne vežbate ništa osim tehnika disanja.

Češće (čak i nedeljne) kontrole kod ginekologa

Ukoliko ste u riziku od prevremenog porodjaja, razmotrite sa svojim lekarom (čak i insistirajte) mogućnost češćih kontrola. Većina ginekologa će sama preduzeti takve mere, ali ukoliko se to ne dogodi, inicirajte takve preglede vi. Lekar će uraditi sve potrebne preglede (proveriti veličinu vaše materice i bebin rast, poslušati rad srca beba i ako je potrebno pregledati cerviks).

Slušajte savete svojih lekara ali i sami budite svoj najbolji zastupnik.

Napominjemo da je ovaj materijal informativnog karaktera
i da se ne sme koristiti kao zamena za profesionalni savet medicinskog stručnjaka


Prevela i priredila: Olivera Živaljević

Share
Dijagnostika i lečenje sindroma blizanačke transfuzije